De Vereniging

Doel

Muziekvereniging De Bazuin De Meern heeft tot doel om samen muziek te maken, ons muzikaal niveau verder te ontwikkelen, en anderen te enthousiasmeren om muziek te maken. Hierbij komt zeker ook het gezellig met elkaar omgaan. Naast de concerten/optredens zijn er allerlei andere activiteiten, bijvoorbeeld de Nieuwjaarsborrel, de algemene ledenvergadering (ALV), de voorspeelavond en de filmavond voor de jeugd. Voortdurend ontwikkelen wij nieuwe activiteiten in overleg met de orkestleden. Houd hiervoor onze agenda in de gaten.

Geschiedenis

De Bazuin de Meern bestaat al sinds 21 mei 1921. We hebben speciaal hiervoor een reeks pagina’s aangemaakt: KLIK HIER! Ben je ooit lid geweest en vind je het leuk om deze site aan te vullen? Foto’s, anekdotes, of andere vormen van aanvulling zijn van harte welkom. Mail naar oud-leden@debazuindemeern.nl.

Optredens

Inmiddels hebben wij vier orkesten. Het harmonieorkest, het leerlingenorkest, het opstaporkest en de feestband. Deze orkesten verzorgen regelmatig optredens. De data hiervan zijn te vinden in de agenda op deze website. Sommige optredens keren elk jaar terug. Denk hierbij aan het voorjaarsconcert, het winterconcert, Koningsdag en kerstconcert. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk optredens te verzorgen op bijvoorbeeld scholen, markten, tehuizen, enzovoort.

Nieuwe leden

Wanneer je bij ons orkest wilt komen spelen, is het verstandig om eerst even te overleggen met de dirigent. Misschien vraagt hij je om een stukje voor te spelen. Zo kan hij het beste bepalen of je beter eerst nog les kan nemen, of dat je meteen in het orkest kan meespelen. Hij weet dan ook waar je het beste kunt zitten en welke partij je kunt spelen.

Opleiding

Wanneer je lid wordt van onze vereniging en je bent beginnend muzikant, is het van belang om eerst muzieklessen te volgen. Dit kan bij voorkeur bij gediplomeerde docenten. Je leert het instrument goed bespelen en kunt zo al gauw meespelen in het leerlingenorkest. Want samen muziek maken is immers nog veel leuker dan alleen. Van de leden van het leerlingenorkest wordt daarom verwacht dat ze muziekles hebben. Het is vanzelfsprekend de bedoeling dat de muzikanten zo goed mogelijk hun instrument leren bespelen, zodat ze door kunnen stromen naar het harmonieorkest.

Examens

In de orkestwereld is het van belang om na een aantal jaar examen te doen op het instrument. Dit wordt georganiseerd via de muziekschool. In overleg met de docent wordt bepaald wanneer er examen kan worden gedaan. Meer informatie over de examens is verkrijgbaar bij de contactpersoon van het leerlingenorkest.

Doorstroom

Na verloop van tijd kan de leerling doorstromen naar het harmonieorkest. Om te bepalen of de leerlingmuzikant er klaar voor is, zal hij/zij moeten voorspelen bij de dirigent van het Harmonieorkest. Dan kijken we ook wat voor de leerling de beste plaats is in het orkest. Doorgaans moet de leerling op weg zijn naar B-niveau. De dirigent van het Leerlingenorkest adviseert de dirigent van het Harmonieorkest. Wij kijken twee keer per jaar wie er kunnen doorstromen: aan het eind van het kalenderjaar en voor de zomervakantie. Het Harmonieorkest begint dan meestal met nieuwe muziekstukken, zodat de muziek voor alle muzikanten nieuw is. Wij stellen het zeer op prijs als degenen die doorstromen naar het Harmonieorkest ter ondersteuning mee blijven spelen met het leerlingenorkest. Voor kinderen tot twaalf jaar is het mogelijk om alleen tot de pauze (21:00 u.) mee te spelen.

Instrumenten

Leden krijgen gratis een instrument in bruikleen (zolang de voorraad strekt). Uiteraard wordt er van uit gegaan dat iedereen zorgvuldig met het instrument omgaat. Per instrument is er een korte instructie beschikbaar. Mocht er iets mankeren aan het instrument, dan is onze instrumentenbeheerder Gé Hoffland het aanspreekpunt. Hij zorgt ervoor dat het instrument gerepareerd wordt.

Verzekering

De vereniging zorgt ervoor dat haar instrumenten verzekerd zijn. Leden met een eigen instrument kunnen dit laten verzekeren via de vereniging. Neem hierover contact op met Gé Hoffland.

Materialen

De lesboeken zijn voor eigen rekening, evenals een muziekstandaard. De bladmuziek voor repetities en concerten kunnen gratis worden gedownload van de ledenpagina van deze website.

Dit delen: