De Vereniging

Het doel van muziek vereniging De Bazuin De Meern is om samen muziek maken, ons verder te ontwikkelen op muzikaal niveau en anderen enthousiasmeren om muziek te maken. Hierbij komt zeker ook het gezellig met elkaar omgaan. Naast de concerten/optredens zijn er ook nog andere activiteiten, bijvoorbeeld de Nieuwjaars borrel, de algemene ledenvergadering (ALV), de voorspeel avond en de film avond voor de jeugd. Nieuwe activiteiten worden continue ontwikkeld in overleg met de orkest leden. Hou hiervoor onze website in de gaten.

Geschiedenis

De Bazuin de Meern bestaat al sinds 21 mei 1921. We hebben speciaal hiervoor een pagina aangemaakt: KLIK HIER! Ben je ooit lid geweest en vind je het leuk om deze site aan te vullen? Foto’s, anekdotes, of andere vormen van aanvulling zijn van harte welkom. Mail naar oud-leden@debazuindemeern.nl

 

Optredens

Zowel het Leerlingen orkest als het Harmonieorkest verzorgt optredens. De data van optredens zijn te vinden op de agenda pagina op deze website. Er zijn een aantal optredens die elk jaar terugkeren. Denk hierbij aan het voorjaar concert, het najaar concert, spelen op Koningsdag en kerst concerten. Daarnaast wordt er getracht zoveel mogelijk optredens te verzorgen op bijvoorbeeld scholen, markten, enzovoort.

 

Nieuwe leden

Wanneer je bij ons orkest wil komen spelen, is het verstandig om eerst even te overleggen met de dirigent. Misschien wordt er gevraagd om een stukje voor te spelen. Op die manier kan de dirigent het best bepalen of je beter eerst nog les kan nemen, of dat je meteen in het orkest kan meespelen. De dirigent weet dan ook waar je het best kan zitten en welke partij je kan spelen.

 

Opleiding

Wanneer je lid wordt van onze vereniging en je bent beginnend muzikant, dan is het van belang om eerst muzieklessen te volgen. Dit kan via bij voorkeur gediplomeerde docenten, zoals bijvoorbeeld de muziekschool (UCK en De Nieuwe Vaart). Je leert het instrument bespelen en komt zo snel mogelijk meespelen bij het leerlingen orkest. Samen muziek maken is immers nog leuker dan alleen. Van de leden in het leerlingen orkest wordt verwacht dat ze muziekles hebben. Het is immers de bedoeling dat de muzikanten zo goed mogelijk hun  instrument leren bespelen, zodat je door kan stromen naar het harmonieorkest.

 

Examens

In de orkest wereld is het van belang om na een aantal jaar examen te doen op het instrument. Dit wordt georganiseerd via de muziekschool. In overleg met de docent wordt bepaald wanneer er examen kan worden gedaan. Meer informatie over de examens is verkrijgbaar bij de contactpersoon van het leerlingenorkest.

 

Doorstroom

Na verloop van tijd kan de leerling doorstromen naar het harmonieorkest. Om te bepalen of de leerling muzikant er klaar voor is zal hij/zij moeten voorspelen bij de dirigent van het Harmonieorkest. Dan wordt ook gekeken wat voor de leerling de beste plek is in het orkest. Doorgaans moet de leerling op weg zijn naar B-niveau. De dirigent van het leerlingen orkest adviseert de dirigent van het Harmonieorkest. Het moment van doorstromen is twee keer per jaar; aan het eind van het kalenderjaar en voor de zomervakantie. Het Harmonieorkest begint dan in de regel met nieuwe  muziekstukken, zodat de muziek voor alle muzikanten nieuw is. Het wordt zeer op prijs gesteld als degene die doorstromen naar het Harmonieorkest, mee blijven spelen met het leerlingen orkest, ter ondersteuning. Voor kinderen tot twaalf jaar is het mogelijk om alleen tot de pauze (21:00 u.) mee te doen.

 

Instrumenten

Leden krijgen gratis een instrument in bruikleen (zolang de voorraad strekt). Uiteraard wordt er vanuit gegaan dat iedereen zorgvuldig met het instrument omgaat. Per instrument is er een korte instructie beschikbaar. Mocht er iets mankeren aan het instrument, dan is onze instrumenten beheerder Gé Hoffland het aanspreekpunt. Hij zorgt ervoor dat het instrument gerepareerd wordt.

 

Verzekering

De vereniging zorgt ervoor dat haar instrumenten verzekerd zijn. Leden met een eigen instrument kunnen deze laten verzekeren via de vereniging. U kunt hierover contact opnemen met Gé Hoffland.

 

Materialen

De lesboeken zijn voor eigen rekening, evenals een muziekstandaard.