Sociale omgangsvormen

Harmonieorkest De Bazuin De Meern

Onze vereniging is van en voor de leden, waarbinnen iedereen een waardevolle rol heeft. Niet alleen als muzikant, vaak ook in de vele andere rollen die nodig zijn in het beheer en de organisatie van wat er nodig is om een goed lopende vereniging te zijn.  Er zijn rollen/taken waarbij er meer contact met andere leden is.  Ieder lid  in onze vereniging dient zich veilig te voelen, zeker onze kwetsbare en jonge leden. 

Een gedragscode helpt om in de omgang met elkaar duidelijkheid te geven. Ieder lid heeft een verantwoordelijkheid in het hebben van prettige omgang met elkaar. Van ieder lid wordt dan ook verwacht de gedragscode te kennen en te respecteren. Soms kan het nodig zijn om met een vertrouwd persoon te praten die meedenkt, tips geeft en, indien er sprake is van grensoverschrijdend gedrag, hierop ook weet te handelen. Binnen onze vereniging zijn er dan ook de vertrouwenscontactpersonen. Lees in deze gedragscode dan ook “de vrijwilliger/medewerker” als een actieve rol van een medelid.

Gedragscode

Respect

1. De vrijwilliger/medewerker zorgt voor een omgeving en een sfeer waarbinnen het (jeugd)lid zich veilig en gerespecteerd voelt. 

2. De vrijwilliger/medewerker gaat zo om met een jeugdlid dat zijn/haar waardigheid niet wordt aangetast. 

3. De vrijwilliger/medewerker dringt niet verder door in het privéleven van het (jeugd)lid dan functioneel noodzakelijk is. 

4. De vrijwilliger/medewerker gaat tijdens activiteiten met respect om met jeugdleden in de ruimten waarin zij zich bevinden, zoals slaapzalen, tenten, omkleedruimten, douches etc. 

Geen seksuele benadering 

5. De vrijwilliger/medewerker onthoudt zich van elke vorm van seksuele benadering en misbruik ten opzichte van het jeugdlid. Alle seksuele handelingen, -contacten en -relaties tussen vrijwilliger/medewerker en jeugdlid tot 18 jaar zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik. 

6. De vrijwilliger/medewerker raakt het jeugdlid niet op zodanige wijze aan, dat deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard ervaren kan worden (neem als indicatie waar het ondergoed zit). 

Bescherming 

7. De vrijwilliger/medewerker beschermt het jeugdlid naar vermogen tegen vormen van ongelijkwaardige behandeling en seksueel misbruik en ziet er actief op toe dat de gedragscode door iedereen die bij het jeugdlid is betrokken, wordt nageleefd. 

8. Als de vrijwilliger/medewerker gedrag signaleert dat niet in overeenstemming is met deze gedragscode en bij vermoedens van seksueel misbruik, is hij verplicht hiervan melding te maken bij de daarvoor door het bestuur aangewezen personen. 

Overige

9. De vrijwilliger/medewerker krijgt of geeft geen (im)materiële vergoedingen die niet in verhouding zijn. 

10. In die gevallen waar de gedragscode niet (direct) voorziet, of bij twijfel over de toelaatbaarheid van bepaald gedrag, zal de vrijwilliger in de geest van de gedragscode handelen en zo nodig daarover in contact treden met de vertrouwenscontactpersoon.