Samen muziek maken
Muziekvereniging De Bazuin De Meern heeft tot doel om samen muziek te maken en het muzikale niveau van leden en orkesten te ontwikkelen. Bij onze optredens laten we graag onze muziek aan een breed publiek horen. We hopen zo ook kinderen en volwassenen te stimuleren om zelf muziek te maken. Bij onze vereniging staat gezellig en respectvol met elkaar omgaan voorop.
Naast optredens organiseren we ook voorspeelavonden, een nieuwjaarsborrel en speciale activiteiten voor onze jeugdleden. We ontwikkelen regelmatig nieuwe muzikale activiteiten waarbij we graag samenwerken met andere verenigingen en artiesten. Houd hiervoor onze agenda in de gaten.
Geschiedenis
De Bazuin de Meern bestaat al sinds 21 mei 1921. In 2022 vierden met een jaar (corona-)vertraging ons 100-jarig jubileum, waaronder een concert met een speciaal voor de vereniging geschreven compositie. Meer informatie vind je hier.
Optredens
Onze vereniging telt circa 90 leden en heeft drie orkesten: het harmonieorkest, het leerlingenorkest en het opstaporkest. De orkesten geven uitvoeringen door het jaar heen (waaronder het verenigingsconcert). Daarnaast heeft De Bazuin een feestband. Die treedt regelmatig op bij jubilea, evenementen en traditionele vieringen zoals Koningsdag. De data van de geplande optredens staan in de agenda.
Repetities
Wij repeteren elke maandagavond in de Montessori basisschool De Meander, Centrumlaan 1, 3454 CX De Meern.
De repetitietijden zijn als volgt:
– Opstaporkest: opbouwen 18.15u – 18.30u; repeteren 18.30u – 19.00u
– Leerlingenorkest: 19.00u – 20.00u
– Harmonieorkest: 20.00u – 22.00u; afbouwen 22.00u – 22.15u
– Feestband: om de week op zaterdagochtend van 10:00u – 12:00u
Nieuwe leden
Wanneer je bij ons orkest wilt komen spelen, zal de dirigent met je overleggen over je wensen en je niveau. Misschien vraagt hij/zij je om een stukje voor te spelen. Zo kan het beste worden bepaald of je beter eerst nog les kunt nemen en deelnemen aan het opstaporkest, of dat je meteen in het leerlingen- of harmonieorkest kunt meespelen. En ook waar je dan het beste kunt zitten en welke partij je kunt spelen.
Voor meer informatie zie Lid Worden
Opleiding
Wanneer je lid wordt van onze vereniging en je bent beginnend muzikant, is het van belang om muzieklessen te volgen. Dit kan bij voorkeur bij gediplomeerde docenten. In die periode kun je dan al wel meespelen bij het opstaporkest en als je vorderingen maakt doorstromen naar het leerlingenorkest. Samen muziek maken is nog veel leuker dan alleen!
Ook van de leden van het leerlingenorkest wordt verwacht dat ze muziekles hebben. We willen graag dat de muzikanten zo goed mogelijk hun instrument leren bespelen, zodat ze door kunnen stromen naar het harmonieorkest.
Examens
In de orkestwereld is het van belang om na een aantal jaar examen te doen op het instrument. Dit wordt georganiseerd via de muziekschool. In overleg met de docent wordt bepaald wanneer er examen kan worden gedaan. Meer informatie over de examens is verkrijgbaar bij de contactpersoon van het leerlingenorkest.
Doorstroom
Na verloop van tijd kun je doorstromen van het opstaporkest naar het leerlingenorkest en in een later stadium wellicht naar het harmonieorkest. Om te bepalen of je er klaar voor bent, moet je voorspelen bij de dirigent van het harmonieorkest. Dan kijken we ook wat de beste plaats is voor je in het orkest. Voor het harmonieorkest moet je doorgaans op weg zijn naar B-niveau. Wij kijken twee keer per jaar wie er kunnen doorstromen: aan het eind van het kalenderjaar en voor de zomervakantie. Het harmonieorkest begint dan meestal met nieuwe muziekstukken, zodat de muziek voor alle muzikanten nieuw is.
Wij vinden het altijd fijn als degenen die doorstromen ter ondersteuning in elk geval nog een tijdje mee blijven spelen met het opstap – en/of leerlingenorkest. Voor kinderen tot twaalf jaar in het harmonieorkest is het mogelijk om alleen tot de pauze (21:00 u.) mee te spelen.
Instrumenten
Leden krijgen gratis een instrument in bruikleen. Uiteraard wordt er van uit gegaan dat iedereen zorgvuldig met het instrument omgaat. Je tekent daarvoor ook een verklaring. Mocht er iets mankeren aan het instrument, dan is onze instrumentenbeheerder het aanspreekpunt. Deze zorgt ervoor dat het instrument gerepareerd wordt.
Als je zelf een instrument hebt, krijg je korting op je contributie onder de voorwaarde dat je je instrument goed onderhoudt.
Verzekering
De vereniging zorgt ervoor dat de instrumenten verzekerd zijn. Dat geldt ook voor instrumenten die eigendom zijn van leden als die voor verenigingsactiviteiten worden gebruikt.
Materialen
De lesboeken zijn voor eigen rekening, evenals een muziekstandaard. De bladmuziek voor repetities en concerten kunnen gratis worden gedownload van de ledenpagina van deze website.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.